Από το 2009 γιορτάζεται στις 29 Απριλίου στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών. Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος την ημέρα αυτή έγκειται στο να έρθουν κοντά μαθητές και ηλικιωμένοι και να συζητήσουν για το τι σημαίνει γερνάω και για το πώς μπορούν νέοι και ηλικιωμένοι να συνεργαστούν μεταξύ τους για μια καλύτερη ζωή. Μερικές εβδομάδες πριν και μετά τις 29 Απριλίου, όλα τα σχολεία της Ευρώπης καλούνται να ανοίξουν τις πόρτες των τάξεών τους στις γενιές των ατόμων τρίτης ηλικίας και να διερευνήσουν με ποιο τρόπο ο διαγενεακός διάλογος μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της εκπαίδευσης και του βαθμού κατανόησης μεταξύ ηλικιωμένων και νέων.

Ο διαγενεακός αυτός διάλογος ονομάστηκε generations@school και οι δάσκαλοι έχουν τη δυνατότητα να διοργανώσουν μία δραστηριότητα η οποία θα φέρει κοντά τους μαθητές και τους ηλικιωμένους που ζουν στις κοινότητές τους, προκειμένου να διερευνήσουν με ποιο τρόπο ο διάλογος μεταξύ των γενεών μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη μεταξύ τους κατανόηση. Η συνάντηση μπορεί να είναι μία συζήτηση γύρω από θέματα που απασχολούν και τις δύο γενιές ή η παρουσίαση ενός σχεδίου το οποίο θα πραγματοποιηθεί με την στενή συνεργασία νέων και ηλικιωμένων σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Λόγοι για τους οποίους το 14ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών πήρε μέρος:

  • Για να βοηθήσει τους μαθητές να σπάσουν τα στερεότυπα και να προτρέψει και άλλους συνανθρώπους μας να περάσουν περισσότερο χρόνο με τα μέλη άλλων γενεών στη γειτονιά τους.
  • Για να μοιραστούμε τις γνώσεις και τις δεξιότητές μας και να μάθουμε ο ένας για τον άλλο.
  • Για να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση για την πολυμορφία και για το τι σημαίνει ενεργός γήρανση.
  • Για να μοιραστούμε τα αποτελέσματα των εργασιών μας με άλλα Ευρωπαϊκά σχολεία και με την κοινότητα στο σύνολό της.

Διαγενεακή Μάθηση 2012

Για τη σχολική χρονιά 2011-2012 οι μαθητές του τμήματος Δ1 ασχολήθηκαν μαζί με τους προγόνους τους με το θέμα αυτό στα πλαίσια του μαθήματος της Πληροφορικής (ΤΠΕ).

Οι μαθητές του Δ1 υποδέχθηκαν τις γιαγιάδες τους και πέρασαν μαζί ένα 2ωρο μπροστά στους υπολογιστές...

Οι μαθητές προσπάθησαν να δείξουν τις νέες τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε καθημερινά στο σχολείο, πως ψάχνουμε στο Διαδίκτυο για χρήσιμες πληροφορίες (web-search), πως γράφουμε ένα κείμενο με άνεση (Word),  πως επικοινωνούμε με κάποιον γνωστό μας που βρίσκεται μακριά και έχει υπολογιστή (chat), πως βλέπουμε σε ηλεκτρονικούς χάρτες πως φαίνεται το χωριό μας από τους δορυφόρους (Google maps) καθώς επίσης προσπάθησαν να απαντήσουν σε οποιαδήποτε άλλη τεχνολογική απορία.

Με τη σειρά τους οι καλές μας οι γιαγιάδες μας μίλησαν για τα δικά τους παιδικά χρόνια, για το σχολείο και τα παιχνίδια τους. Για τη σημερινή τους ζωή και καθημερινότητα.

Όλοι περάσαμε υπέροχα όπως φαίνεται και στις παρακάτω φωτογραφίες και ελπίζουμε να το ξανακάνουμε!!!!!

Διαγενεακή Μάθηση 2013

Για τη σχολική χρονιά 2012-2013 οι μαθητές του τμήματος Ε1 ασχολήθηκαν μαζί με τους προγόνους τους με το θέμα αυτό στα πλαίσια του έργου Healthy European Citizen - Υγιής Ευρωπαίος Πολίτης του προγράμματος Comenius που συμμετέχει το σχολείο μας.

Οι μαθητές του E1 υποδέχθηκαν τις γιαγιάδες τους και πέρασαν μαζί ένα 2ωρο μπροστά από κατσαρόλες...

Οι γιαγιάδες αυτή τη φορά προσπάθησαν να δείξουν στους μαθητές πως παρασκευάζεται μια υγιείνη παραδοσιακή συνταγή. Τι προετοιμασιά και ενέργειες χρειάζονται προκειμένου να φτιάξουμε ένα υγιεινό γεύμα για την οικογένειά μας, ενώ προσπάθησαν να απαντήσουν και σε οποιαδήποτε άλλη απορία των μαθητών.

Και φέτος όλοι περάσαμε υπέροχα όπως φαίνεται και στις παρακάτω φωτογραφίες και ελπίζουμε να το ξανακάνουμε και του χρόνου!!!!!

Joomla templates by a4joomla